קיבוץ כפר גליקסון קלט לאחרונה למעלה מ-20 משפחות חדשות לחברות מלאה. הקליטה לחברות בכפר גליקסון היא המהלך המשמעותי והחשוב ביותר כיום ומהווה את מנוע הצמיחה האפקטיבי והחיוני של הקהילה והקיבוץ לשנים הבאות.
אנחנו נמצאים כיום בפתחה של תקופה חשובה מאוד שתשפיע רבות על אופיו ודרכו של הקיבוץ בעתיד. ההתעניינות הרבה (מאוד) של משפחות המבקשות להיקלט כאן, הן של בני המשק והן של חיצוניים, היא הוכחה לכך שמתכונת החיים הקיבוצית מהווה גורם מושך לרבים וטובים. החיים בכפר גליקסון מושכים מתעניינים רבים משום שהם מאפשרים חיי קהילה ערכיים, ערבות הדדית, חינוך קיבוצי, שותפות מלאה בחיי הקיבוץ והקהילה, חיבור לאדמה לחקלאות ולטבע, פעילויות מגוונות ומשותפות וגם, ולא פחות חשוב, מיקום באחד האזורים היפים בארץ.
קיבוץ כפר גליקסון רואה חשיבות עצומה בקליטת משפחות חדשות שיגדילו את הקהילה הקיבוצית במקום, יצעירו את הישוב ויכניסו "דם חדש" לפעילות הקהילתית, התרבותית, הניהולית והחברתית.
על פרויקט הקליטה במהלך 3 השנים האחרונות היה אחראי הצוות לצמיחה דמוגראפית שקרוי בקיצור – צמ"ד. צוות זה מורכב מחברים ותיקים ונקלטים חדשים. צמ"ד היה אחראי לגיבוש התהליך האסטרטגי והחברתי הכולל והוביל אותו לאור החלטות הקיבוץ.
במקביל ובהמשך לצמ"ד פועלת בקיבוץ ועדת קליטה שתפקידה לבצע את תהליך הקליטה בפועל, לקיים קשר ולמיין את המועמדים וללוות אותם בדרכם מהגשת המועמדות דרך תהליך המיון, בניית הבית והקליטה המעשית בקיבוץ והכניסה לבית החדש.
בשלב זה מתוכננות להיבנות כ-40 יחידות בשטח המחנה בשני שלבים. בשלב הראשון שהסתיים נבנו 20 יחידות ואנחנו לקראת שלב נוסף של בנייה. הבתים כולם הם דו משפחתיים בשטח מרבי של 160 מ"ר. לכל בית מגרש של 350 מ"ר.
הבתים ניבנו בבנייה מרוכזת. כל משפחה בחרה דגם מתוך מספר אפשרויות. הבנייה תנוהל על ידי מינהלת הבנייה שהקים ההקיבוץ. חשוב לציין שגם במינהלת הבנייה יש נציגות למשפחות הנקלטים.
בעבר, המועמדים לקליטה באו לקיבוץ ל"שנת מועמדות" שבה שובצו בענפי המשק השונים במשך שנה ולעיתים אף יותר. בתקופה זו יכלו חברי המשק בענפים השונים להתרשם מהנקלטים בענפי העבודה השונים, בהתערותם בחברה, בקהילה ובחיי הקיבוץ. מצד שני, שנת המועמדות שימשה גם את המועמדים לקליטה לבחינת החיים בקיבוץ והתאמת המשפחה למסגרת חיים כזו. בתום אותה תקופת מועמדות יכלו הצדדים לקבל החלטה על סמך התרשמות זו.
כיום, החברים החדשים נקלטים כאשר הם שומרים על מקום עבודתם ופרנסתם. הקיבוץ איננו מתחייב לספק מקומות עבודה לחברים החדשים, כך שלא ניתן לקיים שנת מועמדות ועבודה בענפי המשק כמו פעם, ולכן הנקלטים יתבקשו לעבור מבחני התאמה על ידי מכון מקצועי חיצוני מנוסה בתהליכי קליטה בקיבוץ שיבדוק עבורנו את התאמת הנקלטים לחיי קהילה בקיבוץ על פי פרמטרים שקבענו ביחד. מבחני ההתאמה הם התחליף לאותה "שנת מועמדות".
חשוב לציין שהמבחנים נעשים על מנת לתת לשני הצדדים הזדמנות להבין את משמעות החברות והחיים בקיבוץ. המכון הבודק מבצע את המבחן בהתאם לדרישות ולבקשת הקיבוץ ובהתאמה לאופי המסוים והמיוחד של כפר גליקסון כקיבוץ וכקהילה.
בהמשך למבדקי ההתאמה הנקלטים יתבקשו לעבור בדיקת יכולת כלכלית הנעשית עבורנו על ידי משרד רואי חשבון. הבדיקה הכלכלית היא יסודית, מעמיקה וחשובה ביותר. בבדיקה זו יבחנו יכולות הנקלטים לשאת בעלויות השונות של הקליטה והחיים בקיבוץ וכן יכולת השתכרות יציבה לאורך זמן. בנוסף, תיבדק הצבירה של הזכויות הפנסיוניות של הנקלטים ביחס לגילם ובהתאם לרמה שקבע הקיבוץ.
לאחר בדיקות חיצוניות אלה, יוזמנו הנקלטים לשיחה/ראיון עם צוות מועדת הקליטה. בראיון זה יברר הצוות המראיין שאלות נוספות שחלקן עולות מתוך המבחנים, כמו גם שאלות על מהות ואופי המוטיבציה של המשפחה לקליטה בקיבוץ, מהו פוטנציאל המעורבות והתרומה לקהילה ולקיבוץ ועוד. בפגישה זו יתאפשר למועמדים לשאול את הצוות לגבי נושאים שברצונם לקבל עוד מידע, לברר יותר לעומק או שלא ברורים להם.
על סמך שיחה זו ותוצאות הבדיקות שנעשו, לאור הראיונות , הנתונים המצטברים והתהליך כולו, תגבש ועדת הקליטה את המלצתה לאסיפת החברים. האסיפה היא שתקבל את ההחלטה הסופית בהצבעת בעד או נגד הקבלה לחברות.
ככלל, תהליך הקליטה מחייב קיומם של מגרשים המתאימים לבנייה למגורים. העדיפות הראשונה לקליטה מתאפשרת תחילה לבני הקיבוץ. טרם הקליטה לחברות ייקבע המגרש בו ייבנה הבית עבור משפחת הנקלטים. לאחר מכן תתקיים ההצבעה באסיפה. אישור האסיפה מהווה את האסמכתא הרשמית לקבלה לחברות. היה והנקלטים הם זוג, ההצבעה בדבר קבלתם לחברות בקיבוץ תיערך לשניהם יחדיו כתא משפחתי.
עם הקבלה לחברות באסיפת החברים יתחיל השלב המעשי של בניית הבית. בשלב זה יתכן והנקלט יתגורר עדיין מחוץ לקיבוץ, בעיקר מהסיבה של חוסר בתים פנויים בקיבוץ. על כן בתקופה זו החבר החדש יהיה "חבר בחופשה". תקופה שבה מושהית החברות המעשית בקיבוץ עד לכניסה בפועל לבית בקיבוץ. כאמור, תהליך הקליטה שלכאורה מסתיים עם הקבלה לחברות בהצבעה באסיפה, בעצם רק מהווה סוג של נקודת ההתחלה. גם סיום הבנייה והכניסה לבית החדש שהוא ציון דרך משמעותי מאוד איננו סיום התהליך. מכאן והלאה מתחיל בעצם תהליך הקליטה האמיתי והמשמעותי של ההתערות וההשתלבות בחיי הקיבוץ.
על מנת ליצור קליטה טובה ומוצלחת של אוכלוסיה שונה ורב גילית, ועדת הקליטה תקיים תהליך משלים וחופף לבניית הבית עם הנקלטים ועם חברי הקיבוץ. תהליך זה מתוכנן ליצור שילוב והמשכיות קהילתית בקיבוץ, לשתף את הנקלטים בתהליך הקליטה, בחיי החברה והתרבות, ליצור הסכמות ושותפות קהילתית ולמזג באופן המיטבי את מגוון האוכלוסיות שיהוו את הקהילה בקיבוץ בשנים הבאות.
החברים החדשים מצטרפים לקהילה בכפר גליקסון והופכים לחלק ממנה. חיי הקהילה החינוך והתרבות, החגים והפעילויות המשותפות הם מה שבונה ומקיים קהילה איכותית ודינאמית. החברים החדשים יצטרפו לכל הפעילויות הקהילתיות ויהיו חלק חשוב ומשמעותי בהם. כל אחד ואחת על פי רצונו ויכולותיו לתרום לכלל.
התרומה לקהילה, הפעילות בועדות השונות, היוזמה לקידום נושאים חברתיים, קהילתיים, תרבותיים, כלכליים ואחרים ומימושם והרגשת הבית הם, בעיננו, הפירות האישיים והקהילתיים של קליטה מוצלחת.
קליטה | |